Nordic Walking na Vysočině – aneb jak to dopadlo

Krásná příroda, mírně zvlněná krajina, malebné chaloupky, pastviny a poklidný život – takto jsme vnímali během naší vycházky Vysočinu. Další zastavení Nordic walking tour se konalo v okolí nejvýše položené vesničky na Vysočině – Studnice u Nového Města na Moravě.

Někteří účastníci se začali sjíždět již v pátek navečer před akcí, a to hlavně z důvodu, aby se mohli zúčastnit i velmi poutavé přednášky s promítáním úspěšného horolezce Radka Jaroše. Tentokrát se s námi podělil o zážitky ze své expedice na Aljašku a výstupu na nejvyšší horu Severní Ameriky – Denali.  Jak jistě mnozí víte, král Koruny Himaláje byl v sobotu i na startu naší akce a s přáním krásných zážitků nás vyslal do terénu Vysočiny.

Start a cíl tohoto zastavení neboli base camp naší expedice byl v turistické chatě Studnice. Již od časného rána se registrovali známé i nové tváře projektu Nordic walking tour. Po registraci si mohli jako vždy zapůjčit hole, navštívit stánek partnera tohoto zastavení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ĆR či si prohlédnout hodnotné ceny v tombole, které věnovala firma Sporten, Prosport, Radek Jaroš, WT Concept a další. V půl desáté ráno Radek Jaroš odstartoval naší další etapu a sám jel na start své další etapy projektu Koruny světa. Před polednem vyrážel se svým týmem na kolech na Elbrus, nejvyšší horu Evropy. I my přejeme Radkovi hodně štěstí a šťastný návrat.

Skupina příznivců nordic walkingu vyrazila na cca 8 km vycházku. První zajímavé zastavení proběhlo u třech sloupů s dráty, které vedou odnikud nikam… Možná to některé překvapí, ale jedná se o meteorologickou stanici, konkrétně se zabývající výzkumem vlivu námrazy na elektrické vedení. Lepší místo si vybrat opravdu nemohli, protože námraza je zde téměř každou zimu opravdu veliká… Spousta turistů je používá jako orientační bod a když se člověk dívá z některých vzdálenějších kopců a rozhleden, kromě vrcholových partií našich osmistovek určitě nepřehlédne právě ani tuto trojici sloupů. Nejvýše položený sloup stojí v nadmořské výšce 806 m.n.m. Další zastávka byla u Pasecké skály, kde si někteří vyšlápli na vyhlídku, odkud je krásný výhled do okolí. Pokračovali jsme směrem na Podmedlovský mlýn až k hotelu Medlov, kde byla občerstvovací staniceJ Procházkou okolo Medlovského rybníka jsme se dostali do osady Yucatan, kde jsme měli možnost shlédnout jak sochy M. Olšiaka Výr a Krbový mužík, tak i právě probíhající svatbu. Odtud jsme pokračovali příjemnou cestou mezi pastvinami do vesničky Rokytno a dále loukami vonícími senem až přes závěrečný kopeček zpět do Studnice.

Zde už na nás čekal personál Chaty Studnice s navařenými dobrotami a chlazenými nápoji všeho druhuJ I jim patří velké díky za skvělé zázemí pro tuto akci a perfektní domácí kuchyni. Třešničkou na dortu byla jako vždy tombola, kde tentokráte vyhrál každý. Na Vysočině je tolik krásných tras a míst, že se sem zajisté rádi vrátíme.

Velké poděkování patří partnerům akce: Zdravotní pojišťovně ministerstva vnitra ČR, Radkovi Jarošovi, firmě Prosport,  Sporten, Turistické chatě Studnice a dalším.

Na další akci, tentokrát benefiční pro Světlušku – Nordic walking challenge, 24. 9. 2016 se na vás těšíme v Řevnicích a hned následující den 25. 9. 2016 nezapomeňte na akci v Kladně.